Підвищення безпечності та якості дитячого харчування можливе за рахунок вдосконалення законодавства. В першому читанні Верховна Рада України прийняла законопроєкт №5148, який обмежує використання в дитячому харчуванні пальмових олій. При цьому відповідальність юридичних осіб за порушення закону визначена у розмірі від 150 тис грн.
За висновками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я вживання пальмової олії призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань в глобальному масштабі, а її виробництво завдає шкоди природі. ВООЗ оцінює, що щороку 500 000 людей в усьому світі гинуть через серцево-судинні хвороби, які розвинулись через надмірне споживання трансжирів.
Пальмова олія лідирує у виробництві напівфабрикатів і готових продуктів, міститься в твердих жирах рослинного походження, таких як маргарин і топлене масло, кондитерській продукції, і нерідко присутня в легких готових закусках, випічці, фритюрах і інших смажених виробах.
Прийнятий законопроєкт дозволить підвищити якість харчових продуктів, зменшити захворюваність населення та гармонізувати українське законодавство у сфері дитячого харчування з вимогами законодавства держав-членів Європейського Союзу.
Законопроєктом передбачені наступні зміни:
- забороняється використовувати пальмову олію поряд з іншими жирами та білками немолочного походження у виробництві традиційних молочних продуктів;
- забороняється використовувати гідрогенізовану пальмову олію, гідрогенізовані рослинні жири, кунжутну та льняну олії, глютен, а також інгредієнти, вироблені із застосуванням пестицидів у виробництві дитячого харчування;
- забороняється використовувати гідрогенізовану пальмову олію, сухі молочні продукти з додаванням гідрогенізованих рослинних жирів у виробництві продуктів дитячого харчування та традиційних харчових продуктів, кондитерських виробів, у тому числі з какао, шоколаду та продуктів з вмістом шоколаду, морозива;
- встановлюється граничний вміст трансжирних кислот в харчових продуктах;
- встановлюється відповідальність за пропонування до реалізації або реалізацію харчових продуктів або кормів, що містять речовини та/або інгредієнти, заборонені законодавством (за таке порушення передбачається накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі сорока мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців – у розмірі двадцяти п'яти мінімальних заробітних плат (станом на 2021 рік це 240 000 та 150 000 гривень);
- встановлюються особливості маркування харчових продуктів, що містять, складаються або вироблені з використанням пальмової олії або не містять, не складаються або вироблені без використанням пальмової олії.
Comentarios