google.com, pub-2006667254544870, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
ETS Certification

Безпечному дитячому харчуванню бути!

Оновлено: 27 вер. 2021 р.


Підвищення безпечності та якості дитячого харчування можливе за рахунок вдосконалення законодавства. В першому читанні Верховна Рада України прийняла законопроєкт №5148, який обмежує використання в дитячому харчуванні пальмових олій. При цьому відповідальність юридичних осіб за порушення закону визначена у розмірі від 150 тис грн.

За висновками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я вживання пальмової олії призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань в глобальному масштабі, а її виробництво завдає шкоди природі. ВООЗ оцінює, що щороку 500 000 людей в усьому світі гинуть через серцево-судинні хвороби, які розвинулись через надмірне споживання трансжирів.

Пальмова олія лідирує у виробництві напівфабрикатів і готових продуктів, міститься в твердих жирах рослинного походження, таких як маргарин і топлене масло, кондитерській продукції, і нерідко присутня в легких готових закусках, випічці, фритюрах і інших смажених виробах.

Прийнятий законопроєкт дозволить підвищити якість харчових продуктів, зменшити захворюваність населення та гармонізувати українське законодавство у сфері дитячого харчування з вимогами законодавства держав-членів Європейського Союзу.

Законопроєктом передбачені наступні зміни:

- забороняється використовувати пальмову олію поряд з іншими жирами та білками немолочного походження у виробництві традиційних молочних продуктів;

- забороняється використовувати гідрогенізовану пальмову олію, гідрогенізовані рослинні жири, кунжутну та льняну олії, глютен, а також інгредієнти, вироблені із застосуванням пестицидів у виробництві дитячого харчування;

- забороняється використовувати гідрогенізовану пальмову олію, сухі молочні продукти з додаванням гідрогенізованих рослинних жирів у виробництві продуктів дитячого харчування та традиційних харчових продуктів, кондитерських виробів, у тому числі з какао, шоколаду та продуктів з вмістом шоколаду, морозива;

- встановлюється граничний вміст трансжирних кислот в харчових продуктах;

- встановлюється відповідальність за пропонування до реалізації або реалізацію харчових продуктів або кормів, що містять речовини та/або інгредієнти, заборонені законодавством (за таке порушення передбачається накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі сорока мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців – у розмірі двадцяти п'яти мінімальних заробітних плат (станом на 2021 рік це 240 000 та 150 000 гривень);

- встановлюються особливості маркування харчових продуктів, що містять, складаються або вироблені з використанням пальмової олії або не містять, не складаються або вироблені без використанням пальмової олії.

25 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page
UA-181710461-1