google.com, pub-2006667254544870, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
ETS Certification

Покращення чи палки в колеса? Чи нагальна зміна Методів проведення досліджень для дез.засобів???

Оновлено: 22 квіт. 2021 р.


МОЗ України затвердило нові Методи проведення досліджень специфічної активності, безпечності, якості (ефективності) дезінфекційних засобів та їх випробування на практиці. Вони базуються на сучасних наукових знаннях, методичних розробках та стандартах країн Європейського Союзу. Це без сумніву велике досягнення і має сприяти збільшенню експорту продукції завдяки гармонізованим стандартам з ЄС.

Методи проведення досліджень встановлюють вимоги до визначення специфічної активності (бактерицидна, фунгіцидна, мікобактерицидна, туберкулоцидна, спороцидна, віруліцидна, інсектицидна та родентицидна дії), безпечності, якості (ефективності) хімічних дезінфекційних засобів.

Тільки наскільки нагально в період поширення коронавірусної пандемії SARS-CoV-2 змінювати сталі методи та по факту робити додаткові бар'єри для ускладнення реєстрації нових дезінфекційних засобів? А ускладнення полягають в наявності необхідної матеріально -технічної бази, необхідної для здійснення повного комплексу випробувань та досліджень. Наразі наші експерти не отримали підтвердження від жодної лабораторії, яка б мала можливість провести весь необхідний комплекс випробувань.

Звісно на фоні дефіциту дезінфекційних та антисептичних засобів виникла недобросовісна конкуренція і тому є необхідність у захисті ринку від контрафактної продукції. У період стрімкого розповсюдження коронавірусу антисептики та дезінфекційні засоби стали необхідним товаром серед населення. На жаль, деякі виробники вдаються до недобросовісної конкуренції, перебільшуючи властивості своєї продукції чи приписуючи їй властивості, які не підтверджені відповідно до діючого законодавства. АМКУ рекомендував виробникам антисептиків не вводити в оману споживачів. Введення в оману споживача є порушенням Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції». Але при цьому, що завадить не чесним на руку підприємцям продовжувати свою не чисту справу?

Зазвичай "коней не переправі не міняють", але у нас все відбувається, як зазвичай - ми вміємо самі собі поставити палки в колеса.

Ну і звісно, після закінчення терміну дії зареєстрованих засобів, проходження процедури реєстрації буде проходити у відповідності з новими методами дослідження.

Наказ МОЗ України від 03.09.2020 № 2024

Детальніше про методи - ознайомитися тут.

107 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page
UA-181710461-1