google.com, pub-2006667254544870, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
ETS Certification

Затверджено Технічний регламент аерозольних розпилювачів, що вступить в дію з 25 листопада 2023р.

Впровадження Технічного регламенту аерозольних розпилювачів покладено на Міністерство внутрішніх справ і вступає в дію з 25 листопада 2023р.

Згідно визначених термінів, що вживаються в Технічному регламенті, аерозольний розпилювач - продукція, що складається з ємності одноразового використання, виготовленої з металу, скла або пластмаси, яка містить стиснений, зріджений або розчинений під тиском газ із рідиною, пастою або порошком чи без них, і оснащеної випускним пристроєм, який вивільняє її вміст у вигляді твердих чи рідких частинок, завислих у газі, піні, пасті чи порошку, або в рідкому чи газоподібному стані.

Технічний регламент аерозольних розпилювачів розроблено на основі Директиви Ради 75/324/ЄЕС від 20 травня 1975 р. про наближення законодавства держав - членів ЄС стосовно аерозольних розпилювачів.

Дія технічного регламенту не поширюється на аерозольні розпилювачі із максимальною місткістю до 50 мілілітрів та ємності більше ніж 1000 мілілітрів.

В регламенті зазначені вимоги щодо випробувань, до яких входять наступні:

  • Гідравлічне випробування порожніх ємностей.

  • Випробування розривним тиском порожніх металевих ємностей.

  • Випробування падінням захищених скляних контейнерів.

  • Кінцева перевірка наповнених аерозольних розпилювачів.

Також в п. 6.2. наведені Приклади контрольних випробувань, серед яких:

  • Випробування ненаповнених ємностей.

  • Випробування наповнених аерозольних розпилювачів.

  • Випробування аерозолів на займистість.

Суб’єкт господарювання, що вводить в обіг аерозольні розпилювачі, аналізує ризики для визначення тих, що стосуються саме його аерозольних розпилювачів. Під час проведення аналізу розглядають ризики, пов’язані з вдиханням аерозолю, що розпиляється, за нормальних та обґрунтовано передбачуваних умов використання аерозольного розпилювача з урахуванням розподілу розміру крапель у поєднанні з фізичними та хімічними властивостями вмісту. Такі результати аналізу враховують під час конструювання, виготовлення і випробування аерозольних розпилювачів та за потреби під час складання спеціальних інструкцій щодо їх використання.

Компетентний орган - орган з оцінки відповідності, який виконує завдання згідно з Технічним регламентом та пунктом 6.2.6.3 додатка A до Європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів, призначений відповідно до закону.

Продукція, що відповідає вимогам цього регламенту повинна мати маркування символом (перевернутий епсилон) - знак відповідності технічним регламентам, який має форму згідно з додатком 2. При цьому надання на ринку аерозольних розпилювачів дозволяється лише за умови нанесення написів у маркуванні державною мовою.

Надання на ринку аерозольних розпилювачів, що введені в обіг до дня набрання чинності цією постановою, не може бути заборонено або обмежено з причини невідповідності такої продукції вимогам Технічного регламенту аерозольних розпилювачів.

Державний ринковий нагляд за аерозольними розпилювачами здійснюється ДСНС.

Наразі виробникам важливо детально визначити вимоги технічного регламенту, щоб до визначеного терміну введення його в дію, бути повністю готовим до випуску продукції з визначеними вимогами, забезпечивши в т.ч. числі відповідне маркування.


195 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page
UA-181710461-1