google.com, pub-2006667254544870, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
ETS Certification

Затвердження Технічного регламенту на косметичну продукцію. Чи не загальмується розвиток галузі?

Оновлено: 17 бер. 2021 р.


З метою підвищення безпечності косметичної продукції в Україні та гармонізації тех. регулювання косметичної продукції з європейським законодавством 20 січня 2021 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 20 січня 2021 р. № 65 «Про затвердження Технічного регламенту на косметичну продукцію».


Як інформує МОЗ, необхідність такого рішення обґрунтовується проблемами відсутності регламентованих вимог до складу косметичної продукції, заборон, обмеження, дозволу на використання барвників, консервантів, УФ-фільтрів і наноматеріалів. Внаслідок чого українська косметична галузь не лише не відповідає вимогам європейських директив щодо якості та безпеки косметичної продукції та викликає недовіру споживачів, а й не має сучасного нормативно-технічного забезпечення, що провокує відсутність належного контролю та застій розвитку виробництва. Частково це зумовлено, як застарілими нормами, а також вимогами чинного законодавства.

Хімічний склад косметичної продукції важко дослідити та проаналізувати через велику кількість компонентів, складність хімічних процесів та застарілість методів і приладів випробувань. Проєкт постанови спрямований на підвищення безпечності косметичної продукції в Україні та гармонізацію технічного регулювання косметичної продукції з європейським законодавством, усунення юридичних, адміністративних і технічних бар’єрів в торгівлі з країнами Європейського Союзу.

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Технічного регламенту на косметичну продукцію» розроблено на виконання зобов’язань України щодо імплементації положень актів законодавства ЄС до національного законодавства відповідно до положень статті 56 Угоди про асоціацію між Україною з однієї сторони, та Європейським Союзом,

При цьому однозначно розуміємо, що на початковому етапі введення ТР в дію стане брак спеціалістів, які забезпечать необхідний процес декларування відповідності.

Зважаючи на складність та коштовність процесу випробувань з оцінки безпечності та мікро-біологічної чистоти косметичних засобів, постає питання чи зможе держава надати необхідний рівень матеріально-технічного забезпечення лабораторій, які будуть акредитовані для здійснення необхідних випробувань?

Чи не прийдеться вітчизняним виробникам звертатися виконавців в ЄС і наскільки це призведе до здорожчання косметичної продукції в Україні?

Чи не призведе це до застою вітчизняного виробництва, якого так сильно держава хоче уникнути?

Постанова набирає чинності вже через 18 місяців з дня її опублікування.

Чи готові Ви до нових змін?

Читайте детально про проєкт на сайті МОЗ


З нетерпінням чекаємо на Ваші коментарі щодо тех. регламенту на косметичну продукцію.

81 перегляд0 коментарів

Opmerkingen


bottom of page
UA-181710461-1