google.com, pub-2006667254544870, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
ETS Certification

Плануються зміни до Техрегламенту мийних засобів. Чи вдасться Україні зберегти екологію?

Оновлено: 10 лют. 2021 р.


На сайті Міндовкілля оприлюднено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Технічного регламенту мийних засобів» від 14 січня 2021р.

Головним питанням , що мають вирішити зміни до ТР є питання: "як зменшити надходження сполук фосфору зі стічними водами, які скидаються до міських централізованих систем водовідведення?"

Україна постає перед необхідністю введення подальших обмежень вмісту сполук фосфору (вмісту загального фосфору) в мийних засобах, та розширення дії таких обмежень на мийні засоби, що застосовуються для промислового прання та миття.

Забезпечення повної відповідності ТР з Регламентом ЄС, зокрема з Додатком VIa, дозволить розширити запровадження обмежень на інші, окрім пральних порошків, мийні засоби для побутового прання (наприклад пральні засоби у формі рідини та у твердій формі або ж таблетованій).

Таким чином ТР може стати потужним засобом державного регулювання надходження фосфатів та сполук фосфору у міські системи централізованого водовідведення, що в конечному варіанті має відобразитись на екологічному стані природних водойм.

Механізмом, який забезпечить розв’язання визначеної проблеми, є введення подальших обмежень щодо вмісту фосфатів, фосфонатів та інших сполук фосфору в рамках ТР, зокрема посилення обмежень щодо загального вмісту фосфатів та інших сполук фосфору у мийних засобах, що використовуються:

- для прання в побутових пральних машинах,

- для побутових посудомийних машин,

а також запровадження нових обмежень щодо масової частики загального фосфору (%) у мийних засобах, що використовуються:

- для прання в промислових пральних машинах,

- для ручного прання;

- для промислових посудомийних машин,

- для ручного миття.

Виходячи з вимог екологічної складової національної безпеки України, внесення змін до ТР мийних засобів дозволить досягти очікуваного значного зниження надходження фосфатів та інших сполук фосфору в міські централізовані системи водовідведення. Саме внесення змін до Технічного ТР є найбільш доцільним та ефективним способом досягнення зазначених цілей.

Не згодні? Надавайте свої коментарі та пропозиції до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.


36 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page
UA-181710461-1